Menu
In dit artikel
In dit artikel De werking van creatineBijwerkingen van creatineVoller haar in een handomdraaiUitwassen van je Hair FibersFAQ
Wat hebben creatine en haaruitval met elkaar te maken?

Creatine is een populair en veelgebruikt supplement onder krachttrainers. Het verbetert je prestaties in de gym en draagt bij aan je natuurlijke spiergroei bij intensief sporten. Waar volgens Johan Cruijff elk voordeel ook z’n nadeel heeft, lijkt het goedje invloed te hebben op de haargroei. Of beter gezegd: de afname daarvan. Alle feiten en fabels rondom creatinegebruik en je haartooi op een rijtje.

De werking van creatine

Creatine speelt een belangrijke rol in de zogeheten ‘korte explosie’ tijdens trainingen. Om je spieren in gang te zetten en te laten samentrekken, maakt je lichaam gebruik van de meest effectieve energiebron, afhankelijk van de duur en intensiteit van de beweging die je maakt. Dit kunnen zijn: vetzuren, aminozuren, glycogeen, ATP (adonosine-tri-fosfaat), of -in het geval van korte krachtinspanningen- creatinefosfaat.

Door dagelijks 5 gram creatine te nemen, wordt er meer daarvan in je spieren opgeslagen en bij de uitoefening van je work-out creatinefosfaat aangemaakt om je te kunnen laten excelleren. Echter, dit hangt nauw samen met leeftijd, trainingsintensiteit en je dieet. Werk je de hele dag hamburgers naar binnen, dan zal creatine echt niet als wondermiddel optreden om de nadelige effecten daarvan tegen te gaan.

Bijwerkingen van creatine

Uit studies is nog geen eenzijdig en onomstotelijk antwoord gekomen dat creatine linkt aan haaruitval, maar er zijn wel aanwijzingen gevonden dat dit het geval is. Algemeen aangenomen wordt dat creatine het vrijkomen van DHT (dihydrotestosteron) bevordert en zo erfelijke haaruitval verder in de hand werkt. DHT is een zogenaamde metaboliet van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, ofwel: een omzetting van testosteron naar DHT.

Het heeft effect op o.a. spiergroei en… haaruitval, al moet worden gezegd dat de verhoogde aanmaak van DHT ook plaatsvind in de prostaat en bijnieren. Niet alleen in de haarzakjes. Waar de stijging het hoogst is kan per persoon verschillen. Creatine inname vormt dus, zo lijkt het, geen directe oorzaak, maar geeft enige aanleg hiervoor wel een duidelijke zetje in de goede (of in dit geval slechte) richting. Veel sporters komen, afzonderlijk van elkaar, tot de conclusie dat zij verandering zien in het haar na inname van creatine. De wetenschappelijke bevestiging hiervoor ontbreekt echter nog. Lees hier hoe je je haar sneller en sterker kunt laten groeien.

Voller haar in een handomdraai

Indien je een verband tussen haaruitval en het gebruik van creatine vermoedt, dan kun je tijdelijk stoppen en het gebrek aan positieve effecten aan het middel eventjes voor lief nemen. Hiermee kun je de symptomen afzonderlijk observeren om eventuele andere oorzaken op te merken.

Je kunt ook trouw blijven slikken, als een beest tekeer gaan in de sportschool en ondertussen je gymbuddies voor de gek houden met een hulpmiddel dat direct resultaat geeft: Hair Fibers van Kapilab. Minuscuul kleine vezeltjes die zich, dankzij het overeenkomstige eiwit dat je eigen lichaam ook aanmaakt, direct aan je eigen haar hechten. Stevig, want tijdens transpireren zit je natuurlijk niet te wachten op naar omlaag druppende Fibers of donkere vlekken op het voorhoofd.

De Kapilab Hair Fibers -verkrijgbaar in de kleuren zwart, donkerbruin, middenbruin, lichtbruin, kastanjebruin, blond en grijs- blijven goed op hun plek zitten en kunnen van een extra versteviging worden voorzien middels de Fiberhold Spray. De Kapilab Scalp Mask kan als alternatief worden gebruikt, maar gaat ook goed samen met de haarvezels. De Tool Kit, met Haarlijn Kam en Spray Applicator, helpt je om nog secuurder te werk te gaan indien je kaalheid slechts een klein gebied betreft.

Uitwassen van je Hair Fibers

Fibers kunnen aan het einde van de dag gemakkelijk worden uitgewassen met Kapilab Stimulerende Shampoo. Deze stimuleert het haar om haarverlies tegen te voorkomen met krachtige ingrediënten en DHT blokkers. De Kapilab Verzorgende Conditioner is een aanvullende behandeling om kracht toe te voegen en de algehele haargezondheid te verbeteren.

FAQ

Maken de haarvezels vlekken op kleding?
Nee, haarvezels creëren geen enkele vlek op de kleding. De haarvezels zijn gemakkelijk af te vegen met de hand of door even te blazen.

Wat is de beste manier om een kleur te kiezen van Kapilab Hair Fibers?
Kapilab heeft een breed scala aan kleuren, dus onze aanbeveling is om te kiezen tussen de twee kleuren die het dichtst bij de kleur van je haar komen, kies hieruit de donkerste voor het meest natuurlijke resultaat, omdat de wortels donkerder zijn dan de uiteinde van het haar. Je kunt verschillende kleuren ook mengen om je gewenste haarkleur te bereiken. We raden aan eerst de donkerste kleur toe te passen, gevolgd door de lichtste.

Hoe lang gaan de hair fibers mee?
Alles hangt af van de frequentie van het gebruik en de benodigde hoeveelheid, meestal kan de 5 gram 1 a 2 weken meegaan, de 14 gram 1 maand en een 29 gram 2 maanden. De minimale haargrootte voor het gebruik van de fibers is 1 cm. Zodoende kunnen ze perfect hechten.

Zijn Kapilab haarvezels bestand tegen regen?
Kapilab haarvezels zijn bestand tegen wind en (spat)regen als ze worden gebruikt in combinatie met de Kapilab Fiberhold Spray.

Kan ik haaraccessoires gebruiken in combinatie met de haarvezels?
Wij adviseren geen drogers, krultangen of föhns te gebruiken na het aanbrengen van Kapilab Hair Building Fibers. Dit moet voorafgaand aan de producttoepassing worden gedaan.

Kan ik Kapilab haarvezels gebruiken nadat ik een haartransplantatie heb ondergaan?
Jazeker! Het aanbrengen van haarvezels wordt wel pas aanbevolen zodra de wondjes zijn genezen. Eenmaal genezen, kan je het product probleemloos gebruiken.

Bekijk alle artikelen
Aan het laden...