Menu
In dit artikel
In dit artikel Hoe groeit haar?Wat kan je haar helpen groeien?1. Vermijd beperkende diëten2. Controleer je eiwitinname3. Probeer producten met cafeïne<4. Ontdek essentiële oliën5. Boost je voedingsprofiel6. Geniet van een hoofdhuid massage7. Kijk naar bloedplaatjesrijke plasmabehandeling (PRP)8. Wees zuinig met hitte9. Praat met een arts over minoxidil10. Kalm aan met haarkleur11. Breng antioxidanten aan op je hoofdhuid12. Voorkom haarbreuk13. Knip je haar regelmatig bij14. Bescherm je haar terwijl je slaapt15. Verminder stressNieuwsbrief
Hoe je jouw haar sneller en sterker kunt laten groeien

Is de kapper allerminst je beste vriend omdat je je haar wilt laten groeien? En dan het liefst zo snel mogelijk? Ben je benieuwd welke producten hierbij kunnen helpen, welke invloed je eetpatroon heeft en wat medicijnen en behandelingen voor je kunnen betekenen? In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je je haargroei kunt verbeteren. Een bezoekje aan de kapper is zo nu en dan toch aan te raden.

Hoe groeit haar?

Ieder mens wordt geboren met alle haarzakjes die je ooit zult hebben. Ze groeien niet extra bij, maar zijn vanaf dag één allemaal al aanwezig, waaronder 80.000 tot 120.000 op je hoofdhuid. Per dag verlies je daaruit ongeveer honderd haren, iets wat volstrekt natuurlijk is.

Haar groeit uit een wortel aan de onderkant van een follikel onder je huid. Het bloed in je hoofdhuid gaat naar de follikel en levert zuurstof en voedingsstoffen aan de haarwortel, die je haar helpt groeien. Naarmate dit vordert, zullen ze door je huid dringen en langs een talgklier gaan. Het is de olie uit deze klier die je haar glanzend en zacht maakt.

Wat kan je haar helpen groeien?

Genetica speelt een rol bij het behouden van gezonde haargroei. Er spelen echter ook verschillende andere factoren een rol. Hoewel er geen magisch drankje of middel is dat onmiddellijke groei tot gevolg heeft, zijn er stappen die je kunt nemen om dit proces te ondersteunen of versnellen en haarbreuk te voorkomen.

1. Vermijd beperkende diëten

Volgens Dr. Lindsey Bordone, een dermatoloog bij Columbia Doctors en assistent-professor dermatologie aan het Columbia University Medical Center, hebben we niet alles wat onze haargroei beïnvloedt onder controle. Er zijn echter wel oorzaken van verminderde haargroei die we kunnen vermijden.

‘Restrictief diëten kan de middelen en voedingsstoffen verminderen die nodig zijn voor de haargroei’, aldus Bordone. ‘Aangezien haargroei een relatief lage prioriteit heeft in vergelijking met andere lichaamsfuncties, wordt de haargroei snel stopgezet als je lichaam onder druk komt te staan door beperkende diëten. Zelfs na het hervatten van een gezond dieet, gaat haaruitval meestal maanden door.’

Een onderzoek uit 2017 suggereert dat een tekort aan belangrijke voedingsstoffen zowel de structuur van je haar als de groei ervan kan beïnvloeden. Plotseling gewichtsverlies kan tijdelijke haaruitval veroorzaken, bekend als Telogeen Effluvium (diffuse haaruitval, alopecia diffusa)als gevolg van een tekort aan niacine.

2. Controleer je eiwitinname

Bordone: ‘Als je een ernstig beperkend dieet volgt, zal het haar niet optimaal groeien en kan er haaruitval optreden. Het volgen van een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitinname is belangrijk voor een optimale haargroei. Over het algemeen raden we 50 gram eiwit of meer per dag aan.’ Volgens hetzelfde overzicht van onderzoek kan een verminderde eiwitinname ook Telogeen Effluvium veroorzaken.

3. Probeer producten met cafeïne<

We weten allemaal dat cafeïne je een energieboost kan geven, maar plaatselijk kan dit ook wonderen verrichten voor de haargroei. Onderzoek toont aan dat cafeïne in actuele producten, zoals shampoos en conditioners, haaruitval net zo effectief kan voorkomen als behandelingen met medicijnen.

Cafeïne kan de haargroei bevorderen door het metabolisme en de proliferatie van cellen te stimuleren.

4. Ontdek essentiële oliën

Etherische oliën ruiken niet alleen lekker, maar kunnen ook de haargroei bevorderen. Een kleine studie ontdekte dat na drie maanden plaatselijk aangebrachte pompoenpit olie de haargroei aanzienlijk verhoogde bij deelnemers met vrouwelijke kaalheid.

Een onderzoek uit 2015 toonde tevens aan dat rozemarijnolie net zo effectief kan zijn als minoxidil, het actieve ingrediënt in Rogaine, bij het herstellen van de haargroei. Andere etherische oliën zoals pepermuntolie, jojoba olie en lavendelolie, zijn eveneens veelbelovend voor het voorkomen van haaruitval.

Haar snel laten groeien

5. Boost je voedingsprofiel

Specifieke vitamines, mineralen en vetzuren zijn vooral belangrijk voor je algehele gezondheid, maar spelen ook een sleutelrol bij het voorzien van de energie die nodig is voor haargroei. Deze voedingsstoffen kunnen zijn:

 • Biotine
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Zink
 • Ijzer
 • Omega-3 en Omega-6

6. Geniet van een hoofdhuid massage

Omdat vitaminesupplementen niet op dezelfde manier worden gereguleerd als andere medicijnen door de Food and Drug Administration (FDA), is het belangrijk om gerenommeerde vitaminemerken te kiezen die gebruikmaken van doorlichting door derden.

Een hoofdhuid massage kan helpen ontspanning te bevorderen en stress te verlichten. Volgens studie uit 2016 kan het ook helpen om de gezondheid van je haar te verbeteren. Hoewel het onderzoek, dat de werkzaamheid van biotine aantoont, beperkt is, vond een literatuuroverzicht 18 gemelde gevallen die klinische verbetering lieten zien in zowel de gezondheid van haar als nagels na suppletie met biotine.

De studie uit 2016 onderzocht de effectiviteit van dagelijkse hoofdhuid massages van vier minuten. Na 24 weken ontdekten de onderzoekers dat de negen mannen die bij het onderzoek betrokken waren, aan het einde van het onderzoek dikker haar hadden dan aan het begin ervan. Er wordt aangenomen dat een hoofdhuid massage kan helpen de bloedvaten onder de huid te verwijden. Dit kan op zijn beurt leiden tot dikker, sterker haar dat minder snel afbreekt of beschadigd raakt.

7. Kijk naar bloedplaatjesrijke plasmabehandeling (PRP)

Board-gecertificeerde dermatoloog Dr. Sapna Palep van Spring Street Dermatology zegt dat het gebruik van PRP-therapie bij patiënten met haaruitval veelbelovend is gebleken. Hoewel er meer gecontroleerde onderzoeken nodig zijn, ontdekte een studie dat PRP kan dienen als een effectieve behandelingsoptie voor haaruitval.

"PRP is een baanbrekende behandeling die injecties van een concentratie van de eigen bloedplaatjes van een patiënt gebruikt om de haargroei te herstellen en te versnellen", aldus Palep."Bloedplaatjes zijn eiwitten die zijn afgeleid van iemands eigen bloedbaan en DNA die zich kunnen gedragen als een stamcel wanneer ze terug in het lichaam worden geplaatst."

Hoofdhuid injecties met PRP kunnen slapende haarzakjes wakker maken, wat resulteert in meer haargroei. Behandelingen kunnen eenmaal per maand plaatsvinden, gedurende drie maanden en daarna elke zes maanden voor controle en onderhoud.

haar sneller laten groeien

8. Wees zuinig met hitte

Hitte van krultangen, haardrogers en stijltangen kan je haar beschadigen en breuk veroorzaken. Hoewel het helemaal vermijden van hittestyling misschien geen optie is, raden we je wel aan het aantal keren dat je deze apparaten gebruikt te beperken. Het verlagen van de temperatuur van verwarmde styling tools kan ook helpen haarbeschadiging te verminderen.

Bovendien, volgens een onderzoek uit 2019, kan het gebruik van een hittebeschermend product voordat je een verwarmde stylingtool gebruikt, haarbreuk aanzienlijk verminderen. Warmtebehandelingen werken door een beschermende barrière te vormen die vochtverlies helpt voorkomen bij het gebruik van verwarmde apparaten.

9. Praat met een arts over minoxidil

Vanessa Thomas, cosmetisch chemicus en oprichter van Freelance Formulations, zegt dat sommige ingrediënten, zoals minoxidil, klinisch zijn getest op haargroei en positieve resultaten hebben opgeleverd.

Minoxidil wordt gebruikt om erfelijk haarverlies aan de achterkant van het hoofd te behandelen en is het actieve ingrediënt in Rogaine. Thomas: ‘Sommige producten die minoxidil bevatten, hebben geen recept nodig als de concentratie minoxidil onder een bepaald percentage ligt. Deze kun je dus vrij aanschaffen.’

10. Kalm aan met haarkleur

Wanneer we ons haar verven en de textuur veranderen met chemicaliën, kunnen deze processen het haar onder druk zetten en ervoor zorgen dat het breekt. Wanneer we deze processen afzwakken, breekt het haar minder af en kan het lijken alsof het sneller groeit.

Volgens een onderzoek uit 2021 kunnen permanente kleurstoffen de natuurlijke vetzuren waaruit het haar bestaat verwijderen. Deze kleurstoffen kunnen meer schade aanrichten dan niet-permanente opties.

11. Breng antioxidanten aan op je hoofdhuid

Klinische studies tonen aan dat het aanbrengen van antioxidanten op je hoofdhuid haaruitval aanzienlijk kan verminderen en de conditie van je hoofdhuid kan verbeteren. In een studie van 8 weken hadden vrouwen die een shampoo of leave-in hoofdhuidbehandeling gebruikten die de antioxidant Piroctone Olamine bevatten, significant meer haar en verbeterde hoofdhuid condities dan vrouwen die placebo-formuleringen gebruikten.

Een ander onderzoek van 24 weken had vergelijkbare resultaten. Mannen en vrouwen die een leave-in hoofdhuid behandeling met piroctone olamine en andere antioxidanten gebruikten, ondervonden significant minder haaruitval dan deelnemers die een placebobehandeling gebruikten.

Onderzoekers geloven dat deze ingrediënten de hoofdhuidbarrière kunnen verbeteren en beschermen, wat resulteert in minder haaruitval.

12. Voorkom haarbreuk

Haarbreuk, samen met droogheid en kroezen, kan optreden wanneer de schubben die de lokken bij elkaar houden in de binnenste haarschubben uit elkaar vallen. Probeer het volgende om dit te voorkomen:

 • Volg een dieet dat rijk is aan haarversterkende voedingsstoffen zoals ijzer, zink en foliumzuur
 • Breng shampoo voornamelijk aan op de hoofdhuid.
 • Gebruik een conditioner.
 • Wanneer je je haar met een handdoek droogt, dep dan het haar in plaats van erover te wrijven.
 • Laat, indien mogelijk, je haar drogen aan de lucht in plaats van met een föhn.
 • Probeer overborstelen te vermijden.
 • Gebruik alleen een borstel met natuurlijke haren bij het stylen van je haar.

13. Knip je haar regelmatig bij

Je haar om de paar maanden trimmen kan de groei van gezond haar stimuleren. Het verwijdert gespleten haarpunten, waardoor wordt voorkomen dat ze zich verder naar boven verspreiden en haarbreuk veroorzaken. Wat regelmatig trimmen niet doet, ondanks wat vaak wordt gedacht, is je haar sneller te laten groeien. Je haar groeit ongeveer een centimeter per maand, hoe vaak je het ook knipt.

Heb je last van dunner wordend haar en wil je dit bedekken? Probeer dan eens de Kapilab Hair Fibers. Ook wanneer je grijs begint te worden, kan dit een perfect middel zijn.
Lees daar meer over in onze blog: Tips voor dikker haar.

14. Bescherm je haar terwijl je slaapt

 • Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt , over het algemeen 7 tot 9 uur per nacht. Wanneer je niet genoeg slaapt, vermindert de productie van melatonine door je lichaam, een hormoon dat een rol speelt bij het reguleren van de haargroei.
 • Gebruik een zijden of satijnen kussensloop om wrijving, trekken en klitten te voorkomen die haarbreuk kunnen veroorzaken, vooral als je lang haar hebt.
 • Ga niet slapen met nat haar. Op nat haar liggen kan je lokken verzwakken en kan leiden tot breuk of klitten.

15. Verminder stress

Onderzoek laat zien dat chronische stress kan leiden tot haaruitval. Het kan ervoor zorgen dat de follikels in een rustfase gaan waarin ze haar afwerpen in plaats van nieuwe lokken te laten groeien. Verminder stress door bijvoorbeeld:

 • Sporten
 • Mediteren
 • Schrijven in een dagboek
 • Een gezond dieet te volgen

Nieuwsbrief

Kapilab heeft een superhandige nieuwsbrief die je, gratis en regelmatig, in je mailbox ontvangt. Je bent daarmee altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van haar, huid en verzorging, beschikt over de snelste weg naar ons volledige assortiment en kunt als eerste gebruik maken van de vele kortingsacties door het jaar heen. Acties die niet-leden pas veel later of helemaal niet ontvangen. Vul rechtsonder aan deze pagina snel je e-mail adres in en mis geen voordeel meer!

Bekijk alle artikelen
Aan het laden...